Държавната пенсия не съществува!

Преди няколко секунди 90

Росен Панайотов


Нека си представим, че държавната пенсия не съществува.
???? Какво ще правите тогава?
???? Кой ще се погрижи за вашите старини?
???? На какво ще разчитате?

Един ден се събуждате от сън, слънцето огрява цялата ви стая. Навън е хубав ден, птичките пеят… и…
В същият момент осъзнавате, че вече сте на 45 години, имате семейство и деца. Замисляте се, че вече не сте толкова ентусиазиран и енергичен като преди 10 години. След час трябва да сте в офиса, понеделник е! Чудите се как ли ще се чувствате след още 10 години, когато ще сте на 55. В същото време мрачна мисъл влиза в главата ви: “Вече няма държавна пенсия! Какво ще правя на старини? Трябва да измисля нещо! Защо се сещам чак сега? Не съм ли закъснял? Защо не започнах да го мисля на 25?”
Горе-долу в такава ситуация ще се озоват голяма част от хората след няколко години.
Защо мисля така ли? Нима държавната пенсионна система ще изчезне наистина?
Ами… време е да погледнем грозната истина в очите. Всички факти сочат натам. На запад отдавна се подготвят за този момент като поради тази причина се появи т. нар. Европейска частна пенсия. В САЩ ситуацията е уредена по малко по-различен начин, но отново държавата няма да бъде отговорна за старините на хората.
Моделът “Япония”… В Япония няма задължително пенсионно осигуряване. Прави се доброволно и всеки сам носи отговорност за старините си. Може да видите хора на по 80 години, които не са се подсигурили и все още работят.
Ще се срине ли наистина пенсионната система?
В момента статистиката показва, че на всеки 100 човека, които преустановяват икономическата си активност, влизат само 62, които започват да работят. И това е всяка година!
Пенсионната система отдавна не се издържа само от осигуровките на работещите. Вливат се държавни пари от други места. Това се прави с цел да няма негативно настроени тълпи от хора. Но процесът си върви. Постепенно се вдига възрастта за пенсиониране. Увеличението на пенсиите не кореспондира на инфлацията (изостава значително). Нещата се случват постепенно като при “ефектът на сварената жаба”.
Но един ден тази система ще рухне. Според някои мнения на специалисти това се очаква между 2030-2035 година. Интересното е, че ще стане “домино ефект”. Първата държава, която не издържи, ще повлече и други след себе си. Навързани са нещата.
Когато е въведена пенсионната система отначало, нещата са били коренно различни. Това се е случило в края на 19 век при Ото Фон Бисмарк в Германия. Трябва да се вземе предвид факта, че продължителността на живота е бил значително по-малък. В същото време около 10 работещи са осигурявали пенсията на 1 пенсионер.
Тогава е било работещ модел. Но вече не. Сега се дотира от държавата и определено краят му е вече на хоризонта.
Какво можем да направим?
Човек трябва да поеме пълна отговорност за старините си. Трябва да вземе предвид, че тогава и разходите ще са по-високи поради здравословни причини. Под пълна отговорност имам предвид, човек да се образова финансово и да започне да влага пари в инвестиции. Да започне да генерира допълни потоци пари към себе си и да се стреми да ги увеличава постоянно. Ключов момент е да започне колкото се може по-скоро и да направи адекватен план-стратегия спрямо стандарта на живот, който иска на старини.
Не ме разбирайте погрешно!
Това не е по желание! Това трябва да е главен приоритет на всеки отговорен човек!
Предвидете и финанси за здраве, тъй като здравните застраховки спират да работят за вас на 65 години. След тази възраст трябва да имате пари, за да покривате здравните си разходи.
Парите идват при вас по две направления - чрез активен труд или чрез активи!
Формулата е проста!
Работете сега! Заделяйте част от прихода! Купувайте активи!
Активите ще ви направят свободни!Препоръчани статии


Не прекъсвай веригата!

13/03/2024 18:18:10 30

“Навиците изграждат човека!” Сигурен съм, че сте чували тази мисъл много пъти. Но обърнахте ли й нужното внимание?

Линията на живота

25/11/2023 10:23:27 51

Колко пари ще изкараме през живота си? Колко време имаме в активна работоспособна възраст? Какво да НЕ правим като средностатистически човек?