Ефектът на натрупването

12.01.2024 76

Росен Панайотов


Кой е най-устойчивият начин да постигнем успех?

Има ли пряк път, чрез който да получим всичко наготово?

Защо е необходимо да правим всичко с постоянство?


Хората в наши дни имат грешното очакване, че всичко трябва да се случва бързо. Това е типично в особено големи размери за подрастващите, но и някои по-възрастни хора също не правят изключение. Те винаги са в най-новите трендове, правят най-модерните неща налагани от обществото, често сменят попрището си, винаги се появяват с нещо ново, което обещава да е уникално. 


Тук имам предвид всякакви варианти на:

- схеми за бързо забогатяване;

- супер диети за отслабване без тренировки;

- добавки за големи мускули с невероятни обещания за кратки срокове;

- семинари за гарантирана промяна на живота;

… и други такива “магически” възможности за голям успех с малко усилия и най-важното - бърз успех!


Нещата не работят така…


Бързият (мигновенния) успех рядко е дългосрочен (почти никога). Но въпреки това, много хора прекарват почти целия си живот в търсенето на “големият удар”, който ще реши всичките им проблеми. Сами виждате колко нелепо и невъзможно е това. 


Как е правилно да се случват нещата?


Отговорът на този въпрос се обяснява с “Ефектът на натрупването”. Той представлява уникално просто и гениално съчетание между действие и постоянство. 


Нека да дадем пример. 


Представете си човек, мъж, с нормален ръст от 180см., добро образование, умен, интелигентен, но…  150 килограма. Той би бил един средностатистически човек, ако не му пречеше наднорменото тегло. Това естествено влияе на всичко около него - на издръжливостта му, самооценката, самочувствието, здравето и много други. Със сигурност този човек ще има коренно различен начин на живот и себеусещане, ако е с тегло около 80-85кг. (драстична промяна). Но къде е решението за него? 


Има ли вариант, той да изпие някакво “магическо” хапче и проблема да се реши? Не!

Има ли вариант, той да направи една тренировка във фитнеса и проблема да се реши? Не, разбира се! 


Единственото решение за него и да започне да спазва режим на хранене и трениране. И най-важното - да го прави достатъчно дълго време, за да види резултата. Той може да намали храненето си само с 500 калории на ден (100гр. Шоколад по-малко или еквивалент на това), което ще доведе до сваляне на теглото му с половин килограм седмично. За 1 година това са повече от 25 килограма. След 2 години постоянство, този човек, ще изглежда коренно различно, нали така?


Примера е ориентировъчен. Не вземайте думите ми за съвет, просто искам да илюстрирам какво представлява ефектът на натрупването. 


При финансите нещата стоят по същия начин. Даже е една идея по-лесно, защото има много варианти за ускоряване на събитията, когато научите правилата на играта. 


С други думи искам да кажа, че е много по-лесно да забогатееш, отколкото да свалиш 60-70 килограма наднормено тегло.


Ефектът на натрупването е винаги в действие. Може да работи във ваша полза или във ваша вреда - зависи от вашите действия (или бездействия). 


Ефектът на натрупването е тясно свързан с навиците. Малка промяна в ежедневието може да доведе до големи резултати в бъдеще. Придобиването на нов полезен навик и/или премахването на стар лош навик са пример за такава промяна. 


Тук ключовото е всичко да става постепенно. Важното при навиците е, че колкото са по-трудни за изпълнение, е толкова по-вероятно да се откажете от тях и съответно тези действия никога да не се превърнат в навици. 


Всеки човек има различно темпо на развитие. Някои хора искат да се развиват интензивно и бързо. Готови са на повече лишения и трудности по пътя. Има и други хора, които предпочитат по-малко стрес, по-малко разлика в натоварването, на което са свикнали. Всеки трябва да узнае за себе си, кой от двата типа е и така да започне да действа. Няма никакво значение, защото и при двата типа хора, могат да се постигнат изключителни резултати и то единствено поради ефектът на натрупването. 


Просто на по-интензивно развиващите се хора им става скучно, ако започнат да правят нещата прекалено бавно и се отказват. А на другите им става трудно, ако започнат да действат интензивно и пак се отказват. Така че трябва да се намери точната стратегия. 


Ефектът на натрупването задвижва моментум (интерция), който работи винаги. Колкото по-голямо е натрупването, (което се случва с времето и постепенно, както споменахме по-горе), толкова инерцията е по-голяма. Когато е по-голяма инерцията, човек започва да постига все повече и повече резултати, тъй като необходимото усилия за постигането на единица резултат става по-малко. 


Представете си метален маховик. Това е плътно кръгло метално изделие, което се върти. Отначало се изискват много големи усилия докато се завърти дори 1 оборот, но със всеки следващ оборот усилията стават по-малко. Сигурно от тук идва израза “Докато се завърти колелото”, който има предвид, че нещо ще започне да работи. 


Може би най-лесният начин да си го представите визуално е следният: 

Представете си блокчета от домино подредени едно до друго изправени. Само, че първото блокче е малко и всяко следващо е малко по-голямо. След определен брой блокчета в редицата те са наистина огромни. 


Ето го обяснението. Усилието, което се прилага на първото блокче е малко, но е достатъчно да събори второто, което от своя страна акумулира енергия и събаря още по-голямо блокче. И така до края с наистина големите блокчета. 


Това е ефектът на натрупването в истинския живот. И естествено, че на повечето хора им изглежда невъзможно да постигнат големи неща (да съборят последното огромното блокче), с техните усилия и възможности в момента (първото малко блокче). Но това, което те не виждат е стъпките между началото и края (останалите блокчета, които стават все по-големи между първото и последното).


След всичко написано до тук искам да стане ясно, че няма значение къде се намирате в момента. Няма значение колко зле е положението. Няма значение на колко години сте. Няма значение колко грешки сте правили досега. 


Важното е да решите къде искате да стигнете и да започнете с малки крачки да вървите в тази посока. Не спирайте! Правете това всеки ден! Усилията се натрупват! Колкото и далече да е целта, ще я постигнете, защото ефектът на натрупване работи с геометрична прогресия!
Препоръчани статии


Държавната пенсия не съществува!

13/12/2023 11:12:20 91

Нека си представим, че държавната пенсия не съществува. Какво ще правите тогава? Кой ще се погрижи за вашите старини? На какво ще разчитате?

Щастието и парите

16/12/2023 06:50:40 91

Съществува ли връзка между парите и щастието? Каква е кривата на щастието спрямо парите? Ако искам да съм щастлив, трябва ли да съм богат?